Eades House

West Melbourne

Eades House adopts a modest but carefully considered design approach.  This is small footprint
living, all-electric and reaches a 7.9star rating right on the edge of Melbourne’s CBD.
The compact Victorian terrace has a checkered past. One of a set of early Victorian terraces built in the 1870’s it was originally a four-room house with an outhouse to the rear laneway. An Italian family who owned it in the 1970’s replaced the corrugated iron front verandah with a concrete balcony and belly-shaped steel balustrading, an unconventional though elegant feature that our clients wanted to retain.


The new work takes inspiration from these features including a new passage balustrade which mimics that of the concrete balcony. Similarly, the rear addition is akin to a contemporary doll’s house version of the main house. A courtyard separates and connects old and new, celebrated with generous openings. The courtyard is now filled with beautiful plants and garden bringing light and greenery into the house and studio alike.


The project demonstrates how a tight and difficult site can be turned around to bring ease of movement, light, space and joy, all the while being super energy efficient on just 120sqm.

Photography: Tess Kelly

1/18